2020. április 15., szerda

Magyar/ Olvasás 2020. 04. 15.


Magyar/olvasás. Ok. 98.oldal-99.oldal.

2020.04.15.

Kedves Gyerekek!
Biztosan mindenki kipihente magát a tavaszi szünetben. Remélem sokat voltatok az udvaron, a jó levegőn.  Csodálatosan szép idő volt a szünetben. Igaz kicsit másabb volt ez a szünet, de piheni azért tudtatok.
El is kezdjük a tanulást a mai napon. Olvasás órával kezdünk.
A mai olvasmányunk Lipták Gábor: Kinizsi.
Még mindig Mátyás király uralkodásával kapcsolatos történelmi eseményeket és személyeket ismertek meg. Mátyás híres serege a Fekete sereg volt, mellyel megvédte az országot a török támadásaitól. Kinizsi Pál ennek a fekete seregnek dicsőséges vezére volt.

fekete sereg Mátyás király állandó zsoldoshadseregének a király halála után kialakult elnevezése. A középkori magyar hadsereg Mátyás három évtizedes uralkodása alatt érte el fejlődésének csúcsát, és annak magvát ez az akkori kor színvonalának megfelelő zsoldoshadsereg alkotta, amely eredményesen küzdött. Az  osztrákcsehlengyeltörök csapatok ellen, és nemcsak megvédte, hanem hódításokkal is gyarapította az ország, illetve Mátyás birodalmának területét. A zsoldossereg azonban nem volt kizárólagos, az ország védelmében, illetve hatalmi céljai megvalósításában a király rendszeresen támaszkodott a korábbi banderiális egységekre is. A nemesi hadviselés és a zsoldossereg párhuzamosan létezett, keveredett egymással.



Még egy kis videó:

Miután megnézted, olvasd el a történetet. Ok. 98.oldal-99.oldal.
Ha elolvastad. Mf: 59. oldal/ 3. feladat a.
                         Mf. 59. oldal/ 5. feladat.
Házi feladat: Mf. 59. oldal/ hallottad-e a lap tetején olvasd el és old meg a Mf. 59. oldal/ 1. feladat- húzd alá Mátyás érdemeit a Mf. szövegében.
Még egy kis szorgalmi feladat, ha van kedved hozzá. 







Jó munkát kívánok! A két munkafüzet és a házi feladat munkáit kérem vissza.
 Határidő: április 16.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése