2020. április 27., hétfő

Ének 04.27.


2020.04.27 ének 3.a

Kedves Gyerekek!

A mai órán a keringők világát fogjuk megismerni, és pár órán keresztül ebben a témakörben fogunk barangolni.

Első témánk:

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Vonós szerenád (Op.48.) című műve

1.       Olvassátok el az alábbiakat a műről!

( A szerenád (olaszul és spanyolulserenata) szó magyarul „éjjeli zenét” jelent. Eleinte kedvelt vokális zenei forma, majd lassanként hangszeres formává alakult át.)

A négytételes, vonószenekarra írt szerenádot 1880-ban írta Csajkovszkij, orosz zeneszerző. A bemutató 1882 januárjában, Moszkvában zajlott le hatalmas sikerrel. A darab máig nem szűnő népszerűségét annak köszönheti, hogy szerzője a német romantika „bensőségét” és a francia zenekari muzsika kellemét sikeresen egyeztette össze az orosz népzene hangvételével.

Az első tételt Csajkovszkij szonatina formájú darabnak nevezi, voltaképpen a francia stílusú nyitányhoz is közel áll lassú — gyors — lassú tagolásával. Szórakoztató és rendkívül elegáns muzsika. A második tétel egy szalon-keringő, az akkori báltermek háromnegyedes lüktetésű tánca. A harmadik tétel komoly hangú bevezetője után a gordonka és hegedű bensőséges párbeszédének lehetünk tanúi. A zárótétel már címében utal az „orosz témára”, amelyet a zeneszerző temperamentumosan és színesen dolgoz fel.

2.       A Tk.: 116 oldalán lévő rövid ismertetőt is olvassátok el!

3.       Hallgassátok meg a mű második (keringő) tételét!



Köszönöm a munkátokat!

Szeretettel:
Orsi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése