2020. április 21., kedd

Ének 04.21.


2020.04.21. ének 3.a

Kedves Gyerekek!

A mai órán megismerkedünk: Paul Dukas: A bűvészinas című művével

A bűvészinas Paul Dukas szimfonikus zenekarra írt scherzója, amely Johann Wolfgang Goethe verse nyomán született.

(A scherzo zenei szakkifejezés, az olasz „tréfa” kifejezésből ered.)

Paul Dukas (1865–1935) francia komponista és tanár. Gyakorlatilag „egyműves” szerző, szinte kizárólag ezt a művét játsszák hangversenyeken és adják ki hangfelvételeken. A bűvészinast 1897-ben komponálta. A művet szintén ekkor mutatták be, a zeneszerző maga vezényelte a darabot.
A kottán ez az alcím szerepel: „Scherzo egy Goethe-ballada nyomán”. A mese szerint a varázsló elmegy otthonról, és a hátrahagyott bűvészinas már azt hiszi, mindent ellesett mesterétől. Megparancsolja a seprűnek, hogy hordjon vizet a fürdőkádba. A seprű serényen dolgozok, csakhogy az ifjú bűvészpalánta elfelejtette a seprőt leállító varázsigét, így az rendületlenül dolgozik tovább, a víz elönti a szobát. Az öreg varázsló éppen idejében ér haza és megoldja a helyzetet.

A zenéről

Dukas a történet előadásához kiválóan hangszerelt zenekart alkalmazott: a zenekar hangszíneinek gazdagságával, a hangerő és a ritmus kiváló alkalmazásával „festette le” a versbéli történetet. A darab nagy részén a seprő lovagló-témája uralkodik. Ez a téma először a fagott hangján mutatkozik be majd a darab további részeiben is elő-előbukkan, különböző hangszereken, hangszercsoportokon. A darab vége felé hangzik fel a kis bűvészinas segélykiáltás-motívuma, amit aztán a bölcs öreg mester megnyugvást hozó témája zár le, miközben néhány csepp víz lecsöppen még.

Feladatok:

1.       A Tk. 112. oldalán találhatjátok Goethe: A bűvészinas című versét, ami a zeneszerzőt megihlette.
 Olvassátok el!

2.       Hallgassátok meg a művet az alábbi videókról:

Szimfonikus zenekari előadásban:



8 zongorára írt változatban:



Szertettel:
Orsi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése