2020. április 7., kedd

Délutáni foglalkozás 2020.04.07.7.óra


                 
                                                            Délutáni foglalkozás
                                                                2020.04.07.
                                                                      8.óra
                                         
                                                                   Kedves Gyerekek!
Remélem ízlett az ebéd,ha nem is rántott hús volt mint a dalban, és mindenki jóllakott.
Mielőtt elkészítenétek a házi feladatot még mindig a húsvéttal szeretnék foglalkozni.
Néhány jelképet gyűjtöttem ki

Húsvéti jelképek

.Barka

husvet_boroka.jpgA barka bolyhos virágait a régiek varázslatos gyógyerővel ruházták fel. Családi tűzhelybe dobva megvédte a háziakat a bajtól, míg lenyelve a torokbajokat gyógyította. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek pálmaágakat terítettek az útra, hogy a Megváltó azon lépjen. Ezt a lombos pálmaágat helyettesítik sok helyen barkaágakkal. Mivel a Húsvét legtöbbször egybeesik a tél végével, ezért a barka a tavaszi megújhodás növénye is!


Bárány


husvet_barany.jpgA legősibb húsvéti jelkép a bárány, mely többféle módon is kapcsolatba hozható a Húsvéttal. Az egyik ezek körül, hogy a bárányok Húsvétkor jönnek a világra, a másik pedig az a keresztény vélekedés, mely szerint Jézus Krisztus áldozati báránykényt halt meg a kereszten. Innen ered az is, hogy Jézust Isten bárányának nevezik.


Nyúl

husvet_nyuszi.jpgA nyúl Húsvéthoz kötése sokkal nehezebb feladat, hiszen látszólag semmi összefüggés nincs az ünnep és eme állat között. Talán abból a tényből eredeztethető, hogy a nyúl szapora állat, s mivel a Húsvét a termékenység ünnepe, már összeköthető e két dolog. A tojáshozó nyúl története germán eredetű, s talán ezért is keverték össze. Germán területen volt szokás Húsvétkor gyöngytyúkot ajándékozni tojásaival. A gyöngytyúk német neve röviden Hasel, mely hasonlít a német Hase-nyúl szóra. Mindenesetre ez a szokás a polgáriasult élet egyik leginkább megtartott húsvéti eleme.
Olvasgassátok!
Ha kipihentétek magatokat készüljetek a házi feladat elkészítéséhez!
                                                                       Gyöngyi néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése