2020. április 8., szerda

Környezetismeret. 2020. 04.08.


Környezetismeret
2020. 04.08.
5. óra
Környezetismeret: Békák
Tk. 66.-67. oldal.  Mf: 56. oldal
Ismétlés:
A múlt órán tanultakat ismételjük át egy kis feladat segítségével.











A mai óra témája: Békák
Ehhez egy kis videót nézzetek meg először.





Vedd, elő a fűzteted és rajzold le az ábrákat! Írd fel címnek: Békák







Néhány fontos ismeret:


Békák
A békák kivétel nélkül a kétéltűek közé tartoznak: a gerincesek törzsének abba az osztályába, amelynek átlagos képviselői életük egy részét vízben, másik részét a szárazföldön élik le. Mintegy 3500 fajukat tartják számon.
A békák számtalan faja között nincsenek alapvető biológiai különbségek. Az egyiknek sima és nedves, a másiknak érdes vagy szemölcsös és száraz a bőre, az egyiknek hosszú, nagy ugrásokra alkalmas hátsó lábai vannak, a másik rövid hátsó lábaival inkább mászik vagy szökdécsel, némelyiket jól fejlett úszóhártyák segítik az úszásban, másoknak gyengén fejlett úszóhártyái vannak, s ha csak lehet, kerülik a vizet. A szemölcsös bőrű, viszonylag rövid hátsó lábú, fejletlen úszóhártyájú fajok a varangyok családjába (Bufonidae) tartoznak. A békák a kétéltűek osztályán belül a farkatlan kétéltűek (Anura) rendjét alkotják, s mai tudásunk szerint mintegy 150 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Föld felszínén.


Testalkat és helyváltoztatás
A békák hidegvérű, azaz változó test-hőmérsékletű  állatok. Testük fölveszi a környezet hőmérsékletét, ezért bőrüket általában hidegnek, nyirkosnak érezzük. Fejük rendszerint széles és lapos, szájuk nagyon széles. Elülső lábaikon általában négy, a hátsókon pedig öt ujj nő, ezek között bőrlebenyek (úszóhártyák) vannak. Némely vízben élő faj hátsó lábának ujjai a zsákmány szétmarcangolására alkalmas éles karmokban végződnek. A fajok többsége éjszakai életmódot folytat. A legtöbb fajnak hosszú, izmos hátsó végtagjai vannak, ezekkel saját testhosszuknál sokszorosan nagyobb ugrásokra képes. Amikor a béka ugrani készül, testének elülső része elemelkedik a földtől, majd az állat a levegőbe lendül. Az úszóhártyás lábú békák életük legnagyobb részét vizekben élik le. Vannak fán élő békák is - nekik nincsenek úszóhártyáik a lábujjaik között, ehelyett minden egyes lábujjukon nagy tapadókorong fejlődik. Ennek alsó felszínét durva bőr borítja, amelynek jóvoltából a béka ügyesen mászik egyenetlen felületeken, például a fák kérgén. 

Szaporodás

A legtöbb béka vízbe rakja petéit, egy-egy nőstény alkalmanként több ezer petét is. Ezek egyenként általában elég kicsik - mindössze pár milliméter átmérőjűek -, s a ragadozóktól a körülöttük lévő kocsonyás védőburok óvja őket. Vannak azonban olyan békafajok, amelyek másképp gondoskodnak ivadékaik életben tartásáról. Nem több ezer, hanem jóval kevesebb petét raknak le a tó vizébe, de arra a kevésre sokkal jobban vigyáznak. A kovácsbéka például közvetlenül az esős évszak beköszöntése előtt kis vízmedencét váj saját használatra a parton. Petéit ebbe rakja le, s az ebihalak itt teljesen biztonságban kelhetnek ki.
Táplálkozás
A békák élő, mozgó zsákmányra vadásznak. Túlnyomó többségük rovarokat eszik, hogy mekkorát, az a béka méretétől és a szája nagyságától függ. A pettyes ásóbéka szinte mindent felfal, amit csak le tud gyűrni a torkán, még mérges kígyókat, sőt saját fajtársait is. Amikor megpillantja a zsákmányt, felé fordul, ráveti magát, és ragacsos nyelvének végével ragadja meg. Ha rovart ejtett, azt nem harapja el és nem rágja meg, hanem élve lenyeli. Amikor a béka lenyeli a zsákmányt, nagy szemével pislog, és a szem lesüllyed a szájüregbe, elősegítve a táplálék továbbítását


Néhány békafaj: 
A tankönyvben lévőkkel vastag mondatok és szavak, amelyek esetleg kimaradtak másoljátok még be a füzetbe.
 Mf: 56.oldal/ 1. feladat, 3. feladat.
Házi feladat: Mf: 56. oldal/ 4. feladat, 5. feladat.
Szorgalmi feladat: 
Az email címemre küldhetitek és jutalmazom. amnaett80@gmail.com
Köszönöm.
Jó munkát kívánok!
Anett néni.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése