2020. március 20., péntek

Református hittan


17.Jézus megszabadít: Zákeus
Kedves gyerekek! Folytatjuk jézus szabadításának történeteit.  Jézus csodákat tett, meggyógyított súlyos betegeket. Most arról tanulunk hogyan változtatott egy önző, pénzéhes embert másokkal törődő becsületes emberré.
Jézus korában Izráel ország a római császár birodalmához tartozott. A birodalom területén építkezések, fejlesztések, útépítések folytak, hogy a hadsereg és római hivatalnokok minél gyorsabban tudjanak közlekedni. A különböző területeken megtermelt javakat Rómába tudják szállítani. Ennek árát az ottani lakosokkal fizettették ki. Ezen felül még adót is szedtek.  Ennek legegyszerűbb módja volt a vámszedő rendszer kiépítése. Általában a városkapuk alatt, védett helyen állították fel a vámszedő asztalokat, amiket római katonák őriztek. A vámszedők császári hivatalnokok voltak a leigázott ország polgárai közül. Gyűlölték őket az emberek, mert képesek voltak az idegen hatalom szolgálatába állni. Gyűlölték őket azért is, mert több vámot szedtek be a kelleténél. A többlet pénzt ők maguk tették el. Az akkori emberek között igen gazdagnak számítottak. Közülük kimagaslott mérhetetlen gazdagságával és kegyetlenségével Zákeus.

Nyissátok ki a tankönyvet a 42 oldalon. Figyelmesen olvassátok el.
Majd  oldjátok meg a munkafüzet feladatait: Az 51.pldalon az 1. és 2.;  az 52. oldalon a 3., az 53. oldalon a 4. feladatot. Szülői segítséggel fotózzátok le és küldjétek el a következő órára a cedrusuli62@gmail.com címemre. Edit néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése